loader image

Café Disorient: Sound of the Camp

SRV #8: Susanne Khalil Yusef

Café Disorient: Sound of the Camp

Deze herfst presenteert VHDG een expositie van de Palestijns-Nederlandse kunstenaar Susanne Khalil Yusef: Café Disorient: Sound of the Camp. De tentoonstelling vormt het eindpunt en de presentatie van Susanne’s rondreis door Friesland. Tijdens deze reis bracht ze Café Disorient, een kleurrijk café op wielen, naar onze provincie. Bezoek tussen 21 oktober en 13 november de expositie en stap de kleurrijke en desoriënterende wereld van Susanne binnen. 

Het Café op Wielen
In de stijl van ons SRV-kunstproject heeft Susanne haar Café Disorient op wielen gezet. Gedurende vijf weken nodigde ze steeds op nieuwe locaties weer nieuwe bezoekers uit in haar kleurrijke café. Café Disorient verscheen onder andere in AZC’s, waar muziek werd gespeeld, koffie werd geschonken en waar onverwachte ontmoetingen plaatsvonden met lokale gemeenschappen.

Susanne bracht persoonlijke verhalen met zich mee, nauw verwant aan die van de vluchtelingen; over het verlies van je thuisland, vluchten voor conflicten en verzet tegen agressie en onderdrukking. Het café werd een plek waar eten, drinken, ervaringen en herinneringen werden gedeeld; een plek van verbinding en samenkomst; een plek waar ondanks het verlies van een huis het gevoel van thuis werd opgeroepen.

Van Verhalen naar Kunstwerken
In haar kunstpraktijk verkent Susanne verschillende manieren waarop ze verhalen en gebeurtenissen kan omvormen tot beelden en symbolen. Hierin experimenteert ze met diverse materialen: aluminium, klei, brons en muurschilderingen, die samen een rijk palet van ervaringen, associaties en vertellingen verbeelden.

Na een intensieve reis bracht Susanne de verzamelde verhalen naar de Langweer Glasstudio, welbekend om zijn vakmanschap en technieken in het glasblazen. Daar verwerkte ze haar ervaringen uit haar tijd in Friesland nu voor het eerst in glazen kunstwerken. Al deze kunstwerken zullen in Café Disorient: Sound of the Camp in de tentoonstellingsruimte H47 worden vertoont.

De expositie is een bonte verzameling van symbolen, artefacten en archiefmateriaal. Op het eerste gezicht lijkt haar kunst luchtig en speels. Bij nadere inspectie refereert de beeldtaal echter naar schrijnende gebeurtenissen die nauw samenhangen met verhalen van verzet, van mensen die vechten voor hun recht om te leven in een veilige omgeving. Met haar kunst stelt ze kritische vragen over thema’s als kolonialisme, identiteit en geopolitieke machtsverhoudingen.

 

Als een derde generatie Palestijnse vluchteling is Susanne begonnen met het verzamelen van boeken en films en andere objecten uit de recente geschiedenis van de Palestijnen. Daarnaast begon ze met het maken van nieuwe kunstwerken die deze gebeurtenissen zowel symboliseren als herdenken. De Palestijnse geschiedenis is grotendeels gevormd door de stichting van de staat Israël, wat leidde tot een oorlog, waardoor bijna een miljoen Palestijnen op de vlucht zijn geslagen en ontheemd zijn geraakt. De gevolgen hiervan worden vaak met de term Al-Nakba (catastrofe of ramp) aangeduid.

Plezier is een daad van verzet.”
De dichter Toi Derricotte zei ooit: “Plezier is een daad van verzet.” Deze gedachte vormt de insteek achter Susanne’s benadering van haar reis in Friesland en dat zal ook te zien zijn in de expositie. Haar speelse installatie, kleurrijke sculpturen en warme concerten opende nieuwe deuren voor het benoemen en bespreken van lastige en gevoelige onderwerpen in een veilige en verwelkomende omgeving.

Opening Expositie
Kom langs bij de opening van de expositie op 21 oktober in Kunstruimte H47 en bekijk als eerste de nieuwe tentoonstelling van VHDG. In de traditie van het reizende café serveert Susanne Arabische thee en kijkt ze uit naar waardevolle ontmoetingen met de bezoekers.

Eerder heeft Susanne Café Disorient op verschillende plekken gepresenteerd, waaronder Valkhof Museum, WORM Rotterdam, Sonsbeek Festival en De Fabriek Eindhoven. We zijn erg enthousiast dat we het niet alleen naar VHDG, maar naar heel Friesland hebben kunnen brengen!

Meer informatie:

Fotograaf: David Vroom
Translate »