loader image

Catrinus Spinder

Catrinus volgde zijn opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten “Vredeman de Vries’ te Leeuwarden. Hij exposeerde voornamelijk in het noorden van Nederland. Het Fries Museum is een van de instellingen die werk van hem in collectie heeft. Daarnaast vervulde hij onder andere opdrachten voor de beeldentuin in Franeker en ontwierp hij het logo voor de gemeentelijke Sociale Dienst te Leeuwarden.
In tegenstelling tot veel mensen die hun zorg slechts met de mond belijden, bekommert Catrinus Spinder zich daadwerkelijk om het milieu. Dit uit zich in zijn werk door het hergebruik van materialen: goedkope materialen worden door hem tot een kunst werk verwerkt. Met het nodige relativeringsvermogen wijst hij via zijn werk op de noodzaak van het hergebruik.
“Gebruikte koffiefilters krijgen een tweede leven als fluwelen drager van tekeningen”. Met verf, krijt, inkt en andere materialen maakt hij een geabstraheerde tekening op deze ongebruikelijke ondergrond.
Bovendien krijgen de koffiefilters een specifieke vorm die de suggestieve titel van zijn tekeningen enigszins verklaart: ‘Filtervisjes’.

tekst Alma Evenhuis

Translate »