loader image

Modern traditions – club VHDG

exposities en tentoonstellingen van beeldende kunst in Leeuwarden in Kunstruimte H47 galerie cultuur

Modern traditions  van Club VHDG

Club VHDG presenteert van 17 november tot en met 10 december een primeur in Kunstruimte H47: haar allereerste expositie ‘Modern Traditions’. In samenwerking met Keunstwurk is deze expositie volledig tot stand gekomen met lokale makers en jonge kunstprofessionals. Zij stapten uit hun comfortzone door een nieuwe rol aan te nemen binnen Club VHDG, zoals curator, designer, producent, tekstschrijver of PR-medewerker. Kunstruimte H47 wordt omgetoverd tot een huiselijke ruimte waar je intieme werken over een thuis, veiligheid en eenzaamheid kunt bewonderen gemaakt door vier noordelijke kunstenaars: Griet Reitsema, Lisa Bommerson, Fleur Stoltenborgh en D. Arjen.

Modern Traditions
Huizen verzachten. We komen er samen of zijn er alleen. We nemen er afscheid, zien elkaar weer, we denken, bouwen, maken en zijn. Deze expositie laat sporen zien van de plek die we thuis noemen. Een plek waar we het meest kwetsbaar en het meest onszelf kunnen zijn. Als bezoeker word je tijdens de expositie ‘Modern Traditions’ omringd door huiselijke taferelen en geconfronteerd met thema’s als veiligheid, eenzaamheid en vrijheid. Hoe ervaar jij jouw thuis?

Griet Reitsema
Vraag andere kunstenaars en kunstliefhebbers over het werk van Griet en ze zullen zeggen dat ze talent heeft, maar ondanks dat treedt ze niet vaak naar de voorgrond. Haar handwerk is geraffineerd en haar keramiek ambachtelijk. Haar perspectief is breed, maar haar thema is huiselijk. Griet is geïnspireerd door de hondjes van Jan Steen. De werken spelen zich af in Griet haar eigen omgeving. Met levendige taferelen en vooral ook de deelname van honden, vonden haar handwerken hun weg naar deze expositieruimte.

Lisa Jasperina Bommerson
Lisa maakt tekeningen van haar dagelijkse leven. Ze houdt haar onderwerpen heel dichtbij, die herkenbaar zijn voor iedereen. Bijvoorbeeld een ontbijttafel of een zelfportret. We hebben namelijk zelf allemaal een beeld van ons eigen lichaam en de meeste mensen eten een ontbijt. In deze expositie laat ze een huiselijke setting zien, intiem en gedetailleerd. Een symbool van de gedachten waar je in kan verzinken als je veilig thuiszit.

Fleur Stoltenborgh
Fleur speelt met de werkelijkheid. Ze maakt fotografisch werk waarin objecten vaak de hoofdrol hebben. Door objecten te vinden en vervolgens associatief te rangschikken, ontwikkelt Fleur een beeldrijm waardoor surrealistisch, soms lichtelijk absurdistisch werk ontstaat. Voor ‘Modern Traditions’ laat Fleur een bank om in te slapen zien, maar de kussens die voor een zacht zitvlak zorgen, liggen niet netjes. Haar werk oogt verzachtend, en uit zich vooral als grappig en verrassend.

D. Arjen
Arjen is een kunstenaar die door middel van textiel, schilder- en collagekunst omgaat met zijn eigen ervaringen van eenzaamheid en chronische ziekte. Zijn huis is veilig, maar het is ook de plek waar hij moeilijke dingen doormaakt. Arjen creëert met zijn werk een safe space, en heet de aanschouwer welkom om daarbinnen een kijkje te komen nemen. Door het gebruik van computer gegenereerde patronen vermengd met brei- of borduurwerken maakt hij zachte werken die gaan over grimmige onderwerpen. In deze expositie laat Arjen een van zijn breiwerken zien dat een vertolking is van een helingsproces dat hij heeft doorgemaakt.

Club VHDG
Bij Club VHDG kunnen jonge makers uit het Noorden experimenteren, zoals een nieuwe rol binnen een productie uitproberen en hun talent en kennis gebruiken om samen naar een mooi evenement of expositie toe te werken. Tijdens het proces worden de Club leden ondersteund door Teodóra Róka en nemen ze een kijkje in de keuken van VHDG. Ook is er mogelijkheid om mee te doen aan interessante workshops of maaksessies, naar behoefte van de makers uit de groep. Deze worden vaak in samenwerking met andere lokale kunstinstellingen of makers georganiseerd. Op deze manier creëert VHDG kansen voor jonge kunstenaars en professionals om te groeien binnen hun expertise of iets geheel nieuws te leren.

Opening
Modern Traditions vindt plaats in Kunstruimte H47 en zal feestelijk geopend worden door Club VHDG op vrijdag 17 november om 16:30.

Samenwerkingspartner Keunstwurk organiseert op datzelfde moment ook een bijbehorende netwerkborrel in poppodium Neushoorn. Je kunt elkaar daar ontmoeten en het thuisgevoel binnen de culturele sector van het Noorden ervaren!

Na de opening is de expositie ‘Modern Traditions’ tot en met 10 december elke week van woensdag tot en met zondag te bezoeken van 12.00 tot 17.00 in Kunstruimte H47.

Foto’s: David Vroom

Translate »