loader image

OUTER SPACE de natuur kijkt terug

 


OUTER SPACE
de natuur kijkt terug

Kunstenaars: Wia Bouma en Catrinus Spinder
Periode: 26 mei t/m 16 juni 2018
Opening: zaterdag 26 mei om 14.00 uur, door Lutz Jacobi , directrice Waddenvereniging


Het olieachtig slik van de ruimte, dat soms de verflaag lijkt te imiteren , in plaats van andersom, is naast atmosferisch onderdeel van Wia Bouma’s universum, ook de huid van waaruit Catrinus Spinder zijn materiaal opdiept.
De een observerend en de ander graaiend in het lege landschap, zo stel ik me hen voor, allebei een eigen authentieke relatie aangaand met een verlatenheid waarin de mens weliswaar zijn sporen achterlaat, maar die zich op zijn beurt, als een grotesk bewustzijn opmaakt om de menselijke voetprint spoedig weer met ziltig water te vullen en zijn onverstoorbare bestaan te hervatten.
Je kijk het WAD aan en het WAD kijkt terug.
En zo grijpt het WAD Catrinus bij zijn vlerken, maar stelt dit proces van grijpen en gegrepen worden het tastbaar materiaal, waaruit Catrinus zijn installatie vervaardigd, ter beschikking en observeert en bevoelt Wia in de natuur de ruimte en de tijd en stolt op poëtische wijze het vluchtige van de ervaring.
De installatie die de kunstenaars Wia Bouma en Catrinus Spinder in projectruimte H47 hebben opgesteld, vertelt een verhaal over het observeren of ondergaan van ruimtelijkheid.
Dit ondergaan wordt teweeggebracht door de letterlijke invulling die Spinder met licht, klank, voor werpen en inrichting aan het samenspel geeft. Bouma’s aandeel verbindt met een gevolesmatige benadering het tactiele deel van het tentoongestelde, aan een beschouwende beleving.
tekst Sjon ten Berg

 


Foto’s Marin Leus

Translate »