loader image

Significant, Een occasie van kwetsbaarheid

Met trots presenteert het GAF in Kunstruimte H47 uit eigen gelederen werk van drie vrouwelijke grafici, Saskia van Montfort, Noëlle Poiesz en Kristin Stobbink.

Deze expositie is van 10 april t/m 6 juni te zien in kunstruimte H47, Haniasteeg 47 te Leeuwarden. Openingstijden ma. t/m zat. 10.00 – 16.00 uur

De natuur komt tot leven als de mens stil valt, dit is wat Saskia van Montfort (1985) opvalt. Mensen zoeken de natuur meer op, maar juist in deze tijd smacht de natuur naar een moment van herstel en een kans om weer tot bloei te komen, want de natuur vergaat en verdwijnt. Zij heeft zeefdrukken en riso-prints gemaakt die zijn gebaseerd op foto’s die ze maakte in de natuur, van details, dode dieren en het Friese landschap.

In de houtsneden en lithodrukken van Noëlle Poiesz (1973) worden de schaduwen en lichtvlakken op planten vastgelegd. Maar ook de schaduwen die planten op tegels, muren en schuttingen creëren worden gevangen in een beeld. Het schouwspel van licht en schaduw is constant aan het veranderen. Haar hoop is dat deze verstilling leidt tot meer besef van de schoonheid en kwetsbaarheid van de flora en fauna en tot een betere omgang van de mens met de natuur.

Voor de installatie “Be my friend”, vervaardigd met onder andere hoogdruk, diepdruk en hand geverfd textiel, is Kristin Stobbink (1987) stil gaan staan en heeft het “nu” op zich in laten werken. Een gevoel van tekort schieten en te kort komen, een moment waarin de onzichtbare problematiek ineens in harde cijfers en statistieken drukkend en zichtbaar wordt gemaakt. Sommige kwetsbaarheden bestaan al heel lang en zijn verergert door de pandemie. Sommige situaties veranderen van kwetsbaar naar leven of dood.
Translate »