loader image

SRV #7 Margriet Craens “Op zoek naar het wezen van de Friese kaas”

SRV #7
Margriet Craens
“Op zoek naar het wezen van de Friese kaas”

Expositie: 13 november – 4 december

Dit najaar gaat de SRV-wagen van VHDG terug naar zijn roots. Het project staat namelijk in het teken van een typisch Nederlands consumptiegoed: kaas. Kunstenaar Margriet Craens gaat op pad om onderzoek te doen naar het wezen en de toekomst van de Friese kaas op bezoek bij kaasboeren, kaasverkopers en kaasconsumenten. En dat laatste is natuurlijk bijna iedere Nederlander. We staan niet voor niets bekend als ‘kaaskoppen’; de gemiddelde inwoner van Nederland eet 17 kilo kaas per jaar!
Op 5 september verliet Margriet Leeuwarden, om vijf weken lang het Friese kaaslandschap te doorkruisen. Op bezoek bij verschillende kaasprofessionals, amateur-kaasliefhebbers, en met mensen die kaas juist een vreselijk product vinden. Net als bij een echte SRV-wagen, kan je bij Margriet ook terecht voor kaas voor op je eigen boterham – of voor een gesprek over kaas.

De diepere betekenis van kaas
Er is in dit project ook ruimte voor een andere invalshoek – de spirituele kant van kaas. Margriet raakte geïnspireerd door de de patronen van gaten die tevoorschijn komen, wanneer je een plak kaas afsnijdt. Ieder plakje is uniek en die verschillende gatenformaties leken een beetje op… sterrenbeelden? Tijdens de residency doet Margriet een poging de diepere laag in de kaas te onthullen door deze gaten te analyseren.

De link tussen spiritualiteit en kaas blijkt niet nieuw te zijn: tijdens de Middeleeuwen schijnt kaasfondue gebruikt te zijn om de toekomst mee te voorspellen. Dat werkt zo: iemand dipt een stukje brood in de hete kaassaus en houdt hem dan voor het licht. Je stelt de kaas een vraag en de vorm van de schaduw voorspelt het antwoord. Tijdens de residentie probeert Margriet deze methode ook zelf uit.

Over Margriet
Maak kennis met Margriet Craens: Beeldend kunstenares uit Eindhoven. Margriet neemt op een speelse manier de sociale context van voedsel onder de loep door een link te leggen tussen beeldende kunst, design en eten. Zo is ze de bedenker van verschillende projecten die ergens tussen een kunstexpositie en een restaurant of bar in zitten. 

Een van die projecten was bijvoorbeeld Me and Chef Watson, waarbij ze eten bereidde in samenwerking met Chef Watson, een computerprogramma dat op basis van een algoritme recepten bedenkt. Of Margriets (her)introductie van een vernederlandste Kip Siam van Knorr in Thailand. Ze maakte de inmiddels Nederlandse klassieker klaar met de Thaise bevolking. Hoeveel was er nog over van hun origineel? Andere bekende projecten zijn Wall Street, Bar No. 5 en The Light Market. 

Expositie
De bevindingen en reiservaringen van Margriet komen vanf 13 november bij elkaar in de SRV #7 expositie in Kunstruimte H47. Ben je erbij? 

Design artwork: Niels Lunter

SRV #7 wordt gesteund door:
Mondriaan Fonds, VSB Fonds, Nieuwe Stadsweeshuis, Stichting Emmaplein, Stichting Stokroos, Ritske Boelama Gasthuis, Stichting Herbert Duintjer, Stichting H47, Bank Giro Loterij Fonds, Provincie Fryslan.
Translate »